“Paint it Black” or Blue…..

This newly designed lower level went from being a typical basement used for storage, exercising, and watching tv, into a fun and funky bar lounge with a full bath and home office.

After careful color selection the New Ravenna backsplash became the generator for the whole space.

Iconic Walter Durham home gets a new look…..

Having a hand in designing and updating this architecturally iconic home in Gladwyne was not only special but a lot of fun. First and foremost, I got to work with a friend from grad school, Janine Massaro, and together we were able to create a beautiful and functional space for a young family of five.

Second, because of the historical importance of this home, it was import to keep, or in some cases recreate, the characteristics of this architectural style; like random width pegged oak floors, detailed millwork, and big bright windows. The existing kitchen floor was tile therefore, we had to try to match the new wood floors to the old in the dining room. This kept a consistent flow throughout the first floor.

Grand Finale- A gorgeous colonnade with newly integrated wood floors.
Before demo began
Phase 1
Phase 2
Phase 3
Random width pegged white oak flooring

We selected Calcutta Gold Marble for the custom designed white oak island to keep a classic look in this new space.

An Unforgettable Entryway.

A Foyer is not only the center of the home but also the place where guests are greeted, shoes are left, book bags are thrown, and four legged friends lounge for hours each day. Therefore, it has to have the same presence and sensibility as the rest of the house and now this one does.

A pretty place to put
your keys.

First on the agenda, was to shrink the width of the existing coat closet in order to open up the entrance to the kitchen. This move enabled a six foot, cased, arched opening into the kitchen as well as each adjacent room throughout. Larger arched openings created a softer transition between rooms and allowed much needed light to flood the Foyer, like never before.

Previous Kitchen Entrance
Foyer into Kitchen Elevation

The Sanderson wallpaper was one of the generators for the design therefore, the best way to compliment it, while also dressing up the entryway, was to add wainscoting. It’s simple panels along with the addition of custom lighting completed the look of this elegant entry and created an easier flow throughout the first floor.

Chinoiserie Chic Master Bath

This Master Bathroom underwent a full gut renovation including opening up the shower walls, transforming the transition between bedroom into bath, and removing a large jacuzzi tub and replacing it with an elegant soaking tub.

Prior to demo this sizable bathroom had lots of natural light, yet now it feels bright, airy, and fresh. The beautiful blue walls and ceiling add to the serene and soft feel of the space while the custom wallpaper, designed specifically for the area behind the vanity, brings in a bit of color and whimsy.

.

Custom made performance grasscloth

Another great aspect of having such a large room is that there is plenty of opportunity to create vignettes like this custom Thassos marble mosaic framed by 12”x12” Dolomite tile.

Custom New Ravenna Thassos Mosaic

This beautiful new Master Bathroom now has a classic look that better suits my clients style and will be enjoyed for years to come.

Birds of a feather play together

At one time, this room was a great space for girls to play dress up, do arts and crafts, build legos and play games. Now that they are transitioning out of traditional playtime, this large room can serve another purpose.

Beautiful Matouk bedding with a custom headboard in Schumacher fabric.

My client was interested in upgrading to a guest room for family. It already has a bathroom and closet. We halved it to allow a place for sleeping and lounging. The seating area still allows the girls to have a recreation area when guests aren’t visiting.

The Schumacher fabric is a great complement to the purple polka dot valences that are to remain in the room. A custom headboard, embroidered bedding, and bedskirt give this room a little sophistication and make it feel more like a guestroom.

While this updated space, it is still decorated with their adorable artwork, now it is a more “grown up” room.

Wayne Basement Renovation

This young family needed more space in their traditional Cape style home and going up was not in the budget so they decided to go down into their dark, completely unfinished basement. This new space, although not without challenges; electrical boxes, an old oil tank, sump pumps, HVAC, sewer pipes, and low ceilings, gave them a great new area to entertain friends and family.

Beautifully blue

We framed out the beams and added baseboard heat.
Installing a French Door in place of a solid one makes the basement feel more like part of the rest of the house.
A well lit staircase is a great way to highlight the entrance to your new space.
Pocket doors with glass are another way to add separation without impeding light.
Arts and crafts area.
The new floor plan gives an overall open feeling to the space while still allowing for designated areas like laundry, storage, utilities, child play areas, as well as adult play areas.

Family Room Blues

From the start of this project my client had a really good idea of what she wanted. A family room where she could entertain, as well as a space for her kids to play comfortably.

The sofa was the one piece of furniture that was to remain and my client was not too excited about it so I had to find a fabric that would enliven the room as well as her love for the sofa.

This teal floral Thibaut fabric did the trick and it became the generator for the entire space. Teal is such a great hue because it works well with many different colors and the oversized florals make the fabric whimsical and fun for this young family.

A bar area was also added for setting out hors d’oeuvres or making a quick drink for friends. A 5′ alcove was the perfect spot to house a custom bar equipped with a wine fridge, wine rack, glass storage, and a countertop for serving.

In order to balance the room, cabinetry was added for toy and game storage. A custom cushion in a striped Crypton fabric on top could be used as a homework spot or for extra seating when entertaining.

The final touch was the artwork. My clients grandparents were accomplished painters but it was a matter of total happenstance that each piece complimented the design beautifully and completed the room.

In-Law Suite

One of the things I enjoy most about my profession as an Interior Architect is being hired to reconfigure a space. This particular project was a great challenge because I was able to redesign a garage and adjacent sitting room into an in-law suite. The new dwelling had to include all necessary living spaces as well as storage, a washer/dryer, and an enclosed entryway with a small sitting area to allow for a smooth transition from outdoor to indoor living. I created a few different layout options for my client to consider and construction started last week. When the project is completed, I will post the final layout selected along with pictures.

image

image