Not your average white….

Construction began on this kitchen in January 2020 and after being placed under strict stay at home orders in PA, this fabulous renovation is finally complete.

One of the biggest changes to the space was utilizing the extra square footage from the large walk-in pantry. By removing the wall separating the two rooms we not only gained a larger footprint but also another window. The added square footage allowed for a nine foot island with seating and tons of storage.

Another big update was replacing the terra-cotta tile with hardwood to match the rest of the first floor. Continuous flooring creates an open feel and makes for an easy transition from room to room.

Decorative details like wainscoting on a blank wall, crown molding to match the cabinetry, and beautiful Roman shades in both the prep and dining area really brought this space together.

The light is the most transformative part of this new kitchen. Removing the old pantry wall gave us another double window, allowing a great deal of natural light. Plus, the addition of inner and under cabinet lighting along with decorative lanterns above the island, gave this space the modern update that it needed.

Even though this renovation took a little longer than originally expected, my clients are very happy and have already started entertaining family.

Sitting Pretty

This sitting room was so much fun to decorate because it already had elements like custom wainscoting, eleven foot ceilings, and an open floor plan that helped to add interest and light to the space.

The starters for this design concept were the window panels, oriental carpet, and antique hutch. Incorporating existing pieces into a new design not only offers a direction but also allows me to be more creative and work with what I have.

After

Before

The first thing I did was to update the existing panels by adding a 5” decorative tape on the leading edge of each. The tigers worked perfectly with the Kravet panel fabric and gave the windows that WOW factor. The cornice layout was tricky but we were able to fit four full tigers in by using the return to the wall. This window treatment set the tone for this room and later for the entire first floor.

Dining Room Delight

This room got a major refresh when my client said “YES” to painting the walls a deep blue. Farrow and Ball’s, Drawing Room Blue, added the right amount of drama to make this young family’s dining room ready for entertaining. Lucite sconces over the buffet and a sleeker chandelier modernized the traditional dining room table and chairs. The Roman shades, as well as the painting done by local artist, Jeannie Wolfington, were the pieces that tied it all together and gave this room a new life.  The final touch will be a custom carpet to add a little softness to this beautiful room.

A Master Bedroom to love….

When this client sent me an inspiration picture of a bedroom created by a Designer that I love, I was more than excited to work on her Master. The room already had a lot of great design elements like a Thibaut grass cloth on the ceiling, a four poster bed, a chair upholstered in a blue bird print and a window seat. The room just needed to feel like a bedroom that she LOVED walking into and I think we achieved that.

 

 

A Modern Family Room

This modern family room is a great representation of the way we live today. A multi purpose room that is used for watching tv, a children’s playroom, lounging, and entertaining. When clients ask me to assist them in kitchen renovations more often than not they want a design that opens up the kitchen to an adjacent family room and this project was no different. A wall separating the two rooms was removed and replaced with a Carrera marble peninsula creating an easy transition from one room to the next. Since the first phase of this project was the kitchen, the family room fabrics had to coincide. Another consideration was that space is used for entertaining both adults and children so the fabrics had to be sophisticated yet durable.  The white sectional sofa allows for optimal seating and is upholstered in a high performance Perennials fabric. For the drapery, a simple lightweight fabric was selected to allow for optimal light. A five inch Schumacher tape was chosen to line the interior edge of each panel along with a beautiful brass rod with lucite finials and rings. The rod added sophistication and glamor to this window decor.

 

Master Bedroom Makeover

After living in this Master Bedroom for thirty-five plus years, my clients decided it was time for an update. Their stone colonial has all of the beauty and character of an older home, but with that character comes small closets, limited lighting, and very few electrical outlets.  It became obvious that the main objective for this project was to achieve optimal storage space. Unfortunately, creating a larger footprint for the room was not a possibility.  In order to optimize storage, I designed custom bookshelves with docking stations, accompanied by high hats over the bed, and outlets in the baseboard. I also added a seven foot closet with built-in drawers and shelving, a window seat with storage inside, and an additional closet for shoes. 

Having skilled carpenter, Mark Campbell on board was very important to the success of this project. He was able to repurpose old doors saved from previous renovations and reuse them for the new closet. A key factor to the design of the room was to keep the same characteristics of the woodwork which Mark was able to do by matching the new trim, molding, and baseboards.

At the start of this project my client told me that she wanted her new room to “feel happy and bright.” A floral Kravet fabric that was selected for the window treatments was the key ingredient to bringing in a variety of accent colors.  The crisp white built-ins and Aberdeen Green walls were the final elements that tied everything together to make their new Master Bedroom feel updated and fresh. Check out the before and after photos below!


BEFORE

 AFTER!!!


The custom woodwork was done by Mark Campbell of Greengate Woodworks.    www.greengatewoodworks.com

The custom roman shades & pillows were done by Claudia of Urban Loft Window Treatments.  www.urbanloftwindowtreatments.com

Devon Kitchen Remodel

This kitchen renovation was such a wonderful transformation from the dated and dark space that existed in this beautiful house when my clients purchased it last January.

img_0034-1

The main goal of this project was to open up the kitchen to their soon to be family room. I felt the best way to remove the wall separating the two rooms was to create a large cased opening that would frame the new bar seating and create a smooth transition between the kitchen and family room. It also worked structurally since the wall that was being removed was load bearing and aesthetically, it was an architectural detail that matched the rest of the house.The pallete is neutral and classic with white cabinetry and a light grey island amongst stainless steel appliances and polished nickel hardware. The Carrera marble countertops are accented by a Carrera and Thassos marble backsplash in a chevron pattern for added interest.


The final part of this kitchen remodel was the addition of a window treatment on the big beautiful window overlooking their back yard. I proposed a relaxed roman shade so that a minimal amount of the view would be obstructed. The Family Rooms accent colors are navy and coral so I found this great Schumacher fabric and trimmed it in a navy tape to tie the two rooms together.

Construction: Duddy Construction

Www.duddyconstruction.com

Cabinetry: Sterling Kitchens

Www.sterlingkitchens.com

Window Treatment: Urban Loft Window Treatments

Www.claudiaclobes.com

Rosemont Re-Design

This project began with my good friend and fellow Drexel grad Cindy Allan.  Our clients beautiful oriental carpet  was the generator for the decor of the room.  Because the carpet was so ornate, we had to make careful color and furniture selections to compliment it.  This client also had a few family heirlooms like her mothers china cabinet, a small dresser, and an antique Queen Anne style chair that were to be incorporated into the new Living Room Design. The desk got a new look with an upholstered back done in a beautiful chinoiserie fabric, the dresser was transformed into a colorful dry bar, and the antique chair was recovered in Brunschwig & Fils, Les Touches.

Rather than replacing the existing sofas we had them reworked, resized, and reupholstered in an extremely durable and washable Perennials fabric.  The idea of having the sofas reworked was not only to make them look more modern but also to make them  completely different from one another.  This was accomplished by skirting one of the sofas and placing a detailed tape along the bottom. The second sofa was then floated in the floor plan and reupholstered without a skirt showing off its legs and lifting it up off of the carpet.

A colorful mountain landscape was placed over the sofa to accentuate many of the jewel tones in the room.  Emerald Green taken from the painting was carried throughout the room by installing two upholstered and framed silk panels to the walls behind the new Etageres.  The Etageres framed the clients large picture window and were stylized with a mixture of new and old blue and white pieces.  The layering of bold and soft jewel tones throughout this living room brightened and updated the space.

The Master Suite snowball effect……

Sometimes all it takes is one little change in your house, like moving a piece of furniture or purchasing a new coffee table to make you want to change everything.  That one decision can have a snowball effect.  This project began as a Master Bathroom renovation and turned into so much more.  In order to transform the existing Closet and existing Master Bathroom into a more desirable space we extended the bathroom wall by one foot.   Those twelve inches taken from the bedroom lead to new paint, wallpaper, bedding, custom pillows and window treatments, better lighting, new bedside tables for added storage, a beautiful new carpet, and a brand new 55″ OLED television with a picture and sound system that would put movie theaters to shame.

The Master Bathroom was a complete renovation from the beginning.  Once the floor plans were finished that extra foot of space from the bedroom allowed for a double vanity with a custom Glassos countertop,  a small 1/2 wall for privacy next to the toilet, a heated towel rack, and a more sizable shower with custom niches to accommodate shampoo & conditioner bottles, etc.  The shower was designed with handmade ceramic shower tiles in three different textures, sizes, and colors to give it a sense of depth and interest.  All of this was done with a white grout to accentuate the beautiful detail of the tile.

The bathroom floor was also Glassos,  in the form of 12″ x 12″ tiles.  For the shower floor we used Glassos  2″x 2″ hexagon shaped tiles.  The final hard surface material feature in the bathroom is the custom Cyan Green stone wall above the vanity.  There is a lot of variation in the stone which makes the mirrored medicine cabinets really pop.   The sconce has a Brushed Nickel finish as does the hardware from Kallista.

With all of the hard surfaces in a bathroom a fabric window treatment is one way to soften the space.  The cornice and roman shades in both the bathroom and bedroom were a custom designed and a collaboration with Urban Loft Window Treatments.  The cranberry color throughout the bathroom and bedroom is a great accent to the various gray tones.  The end product is better than I had imagined when creating the floor plan.  What was once an ordinary bedroom with a full bathroom is now transformed into a stylish retreat worthy of “Master Suite” status.

Construction done by Duddy construction; http://www.duddyconstruction.com