“Paint it Black” or Blue…..

This newly designed lower level went from being a typical basement used for storage, exercising, and watching tv, into a fun and funky bar lounge with a full bath and home office.

After careful color selection the New Ravenna backsplash became the generator for the whole space.

Iconic Walter Durham home gets a new look…..

Having a hand in designing and updating this architecturally iconic home in Gladwyne was not only special but a lot of fun. First and foremost, I got to work with a friend from grad school, Janine Massaro, and together we were able to create a beautiful and functional space for a young family of five.

Second, because of the historical importance of this home, it was import to keep, or in some cases recreate, the characteristics of this architectural style; like random width pegged oak floors, detailed millwork, and big bright windows. The existing kitchen floor was tile therefore, we had to try to match the new wood floors to the old in the dining room. This kept a consistent flow throughout the first floor.

Grand Finale- A gorgeous colonnade with newly integrated wood floors.
Before demo began
Phase 1
Phase 2
Phase 3
Random width pegged white oak flooring

We selected Calcutta Gold Marble for the custom designed white oak island to keep a classic look in this new space.

An Unforgettable Entryway.

A Foyer is not only the center of the home but also the place where guests are greeted, shoes are left, book bags are thrown, and four legged friends lounge for hours each day. Therefore, it has to have the same presence and sensibility as the rest of the house and now this one does.

A pretty place to put
your keys.

First on the agenda, was to shrink the width of the existing coat closet in order to open up the entrance to the kitchen. This move enabled a six foot, cased, arched opening into the kitchen as well as each adjacent room throughout. Larger arched openings created a softer transition between rooms and allowed much needed light to flood the Foyer, like never before.

Previous Kitchen Entrance
Foyer into Kitchen Elevation

The Sanderson wallpaper was one of the generators for the design therefore, the best way to compliment it, while also dressing up the entryway, was to add wainscoting. It’s simple panels along with the addition of custom lighting completed the look of this elegant entry and created an easier flow throughout the first floor.

Chinoiserie Chic Master Bath

This Master Bathroom underwent a full gut renovation including opening up the shower walls, transforming the transition between bedroom into bath, and removing a large jacuzzi tub and replacing it with an elegant soaking tub.

Prior to demo this sizable bathroom had lots of natural light, yet now it feels bright, airy, and fresh. The beautiful blue walls and ceiling add to the serene and soft feel of the space while the custom wallpaper, designed specifically for the area behind the vanity, brings in a bit of color and whimsy.

.

Custom made performance grasscloth

Another great aspect of having such a large room is that there is plenty of opportunity to create vignettes like this custom Thassos marble mosaic framed by 12”x12” Dolomite tile.

Custom New Ravenna Thassos Mosaic

This beautiful new Master Bathroom now has a classic look that better suits my clients style and will be enjoyed for years to come.

Blue Bliss

Clients often tell me they don’t know what they want but this mother of three knew exactly what she wanted in her new kitchen. A double oven, a large refrigerator, lots of storage, and a big island with seating.

Once the floor plan and cabinet design with Glenbrook Cabinetry were ironed out, we set out to look for the necessities like appliances, hardware, and backsplash. The GE cafe in white with sleek hardware options was a great way to modernize this new kitchen. White quartz countertops and white wall cabinets were offset by a beautiful blue island as well as brass accents throughout.

Blue bliss herringbone tiles are framed by a brass pencil liner.
Lots of additional storage in these twin pantries.

Now, this kitchen checks all the boxes for this young family. It has tons of storage, lots of cooking and prep space, a plethora of seating and most of all a classic look that will keep it relevant for years to come.

Not your average white….

Construction began on this kitchen in January 2020 and after being placed under strict stay at home orders in PA, this fabulous renovation is finally complete.

One of the biggest changes to the space was utilizing the extra square footage from the large walk-in pantry. By removing the wall separating the two rooms we not only gained a larger footprint but also another window. The added square footage allowed for a nine foot island with seating and tons of storage.

Another big update was replacing the terra-cotta tile with hardwood to match the rest of the first floor. Continuous flooring creates an open feel and makes for an easy transition from room to room.

Decorative details like wainscoting on a blank wall, crown molding to match the cabinetry, and beautiful Roman shades in both the prep and dining area really brought this space together.

The light is the most transformative part of this new kitchen. Removing the old pantry wall gave us another double window, allowing a great deal of natural light. Plus, the addition of inner and under cabinet lighting along with decorative lanterns above the island, gave this space the modern update that it needed.

Even though this renovation took a little longer than originally expected, my clients are very happy and have already started entertaining family.

A Master Bathroom Renovation from Soup to Nuts.

I was originally brought into this project to help with material selection only and wound up assisting these clients with their entire Master Bathroom renovation. The biggest issue was that the bathroom was long and narrow and expanding into an adjacent room was not an option.

Prior to my involvement in this project the idea was to keep the existing foot print except for removing a wall that dissected the bathroom unnecessarily. This would have given them a very long and narrow shower creating a galley effect.

Existing foot print with long narrow shower.

Once I proposed moving the sewer line and we learned it was a viable option, the new floor plan opened the room exponentially. Now these clients can enjoy their large 7’ x 5’ shower as well as a picture window overlooking their beautiful back yard. Their Master Bathroom now has good circulation, great natural light, and a vanity with storage complete with a custom hairdryer caddy which will serve them well for years to come.

Final Floor Plan once the toilet was moved.
Wall Elevation with two new windows.
Continue reading “A Master Bathroom Renovation from Soup to Nuts.”

Vibrant vestibule

The inspiration for this vestibule was my clients original artwork by Rainer Gross. Gross was known for his “Twin Paintings” which were almost mirror images of each other. His process included applying thick layers of paint on each canvas and pressing them together to “cure”. Once dried he pulled them apart to reveal layers of paint that had adhered to each other, creating a crackled impasto.

Phillip Jeffries, Chromatic wallpaper provided the perfect backdrop for these bold paintings. Its texture and saturated color only highlighted the layers of paint on each canvas. Making this vestibule a very special way to enter a lovely home.

Wayne Basement Renovation

This young family needed more space in their traditional Cape style home and going up was not in the budget so they decided to go down into their dark, completely unfinished basement. This new space, although not without challenges; electrical boxes, an old oil tank, sump pumps, HVAC, sewer pipes, and low ceilings, gave them a great new area to entertain friends and family.

Beautifully blue

We framed out the beams and added baseboard heat.
Installing a French Door in place of a solid one makes the basement feel more like part of the rest of the house.
A well lit staircase is a great way to highlight the entrance to your new space.
Pocket doors with glass are another way to add separation without impeding light.
Arts and crafts area.
The new floor plan gives an overall open feeling to the space while still allowing for designated areas like laundry, storage, utilities, child play areas, as well as adult play areas.

Family Room Blues

From the start of this project my client had a really good idea of what she wanted. A family room where she could entertain, as well as a space for her kids to play comfortably.

The sofa was the one piece of furniture that was to remain and my client was not too excited about it so I had to find a fabric that would enliven the room as well as her love for the sofa.

This teal floral Thibaut fabric did the trick and it became the generator for the entire space. Teal is such a great hue because it works well with many different colors and the oversized florals make the fabric whimsical and fun for this young family.

A bar area was also added for setting out hors d’oeuvres or making a quick drink for friends. A 5′ alcove was the perfect spot to house a custom bar equipped with a wine fridge, wine rack, glass storage, and a countertop for serving.

In order to balance the room, cabinetry was added for toy and game storage. A custom cushion in a striped Crypton fabric on top could be used as a homework spot or for extra seating when entertaining.

The final touch was the artwork. My clients grandparents were accomplished painters but it was a matter of total happenstance that each piece complimented the design beautifully and completed the room.