Iconic Walter Durham home gets a new look…..

Having a hand in designing and updating this architecturally iconic home in Gladwyne was not only special but a lot of fun. First and foremost, I got to work with a friend from grad school, Janine Massaro, and together we were able to create a beautiful and functional space for a young family of five.

Second, because of the historical importance of this home, it was import to keep, or in some cases recreate, the characteristics of this architectural style; like random width pegged oak floors, detailed millwork, and big bright windows. The existing kitchen floor was tile therefore, we had to try to match the new wood floors to the old in the dining room. This kept a consistent flow throughout the first floor.

Grand Finale- A gorgeous colonnade with newly integrated wood floors.
Before demo began
Phase 1
Phase 2
Phase 3
Random width pegged white oak flooring

We selected Calcutta Gold Marble for the custom designed white oak island to keep a classic look in this new space.

Birds of a feather play together

At one time, this room was a great space for girls to play dress up, do arts and crafts, build legos and play games. Now that they are transitioning out of traditional playtime, this large room can serve another purpose.

Beautiful Matouk bedding with a custom headboard in Schumacher fabric.

My client was interested in upgrading to a guest room for family. It already has a bathroom and closet. We halved it to allow a place for sleeping and lounging. The seating area still allows the girls to have a recreation area when guests aren’t visiting.

The Schumacher fabric is a great complement to the purple polka dot valences that are to remain in the room. A custom headboard, embroidered bedding, and bedskirt give this room a little sophistication and make it feel more like a guestroom.

While this updated space, it is still decorated with their adorable artwork, now it is a more “grown up” room.

Blue Bliss

Clients often tell me they don’t know what they want but this mother of three knew exactly what she wanted in her new kitchen. A double oven, a large refrigerator, lots of storage, and a big island with seating.

Once the floor plan and cabinet design with Glenbrook Cabinetry were ironed out, we set out to look for the necessities like appliances, hardware, and backsplash. The GE cafe in white with sleek hardware options was a great way to modernize this new kitchen. White quartz countertops and white wall cabinets were offset by a beautiful blue island as well as brass accents throughout.

Blue bliss herringbone tiles are framed by a brass pencil liner.
Lots of additional storage in these twin pantries.

Now, this kitchen checks all the boxes for this young family. It has tons of storage, lots of cooking and prep space, a plethora of seating and most of all a classic look that will keep it relevant for years to come.

A Master Bathroom Renovation from Soup to Nuts.

I was originally brought into this project to help with material selection only and wound up assisting these clients with their entire Master Bathroom renovation. The biggest issue was that the bathroom was long and narrow and expanding into an adjacent room was not an option.

Prior to my involvement in this project the idea was to keep the existing foot print except for removing a wall that dissected the bathroom unnecessarily. This would have given them a very long and narrow shower creating a galley effect.

Existing foot print with long narrow shower.

Once I proposed moving the sewer line and we learned it was a viable option, the new floor plan opened the room exponentially. Now these clients can enjoy their large 7’ x 5’ shower as well as a picture window overlooking their beautiful back yard. Their Master Bathroom now has good circulation, great natural light, and a vanity with storage complete with a custom hairdryer caddy which will serve them well for years to come.

Final Floor Plan once the toilet was moved.
Wall Elevation with two new windows.
Continue reading “A Master Bathroom Renovation from Soup to Nuts.”

Wayne Basement Renovation

This young family needed more space in their traditional Cape style home and going up was not in the budget so they decided to go down into their dark, completely unfinished basement. This new space, although not without challenges; electrical boxes, an old oil tank, sump pumps, HVAC, sewer pipes, and low ceilings, gave them a great new area to entertain friends and family.

Beautifully blue

We framed out the beams and added baseboard heat.
Installing a French Door in place of a solid one makes the basement feel more like part of the rest of the house.
A well lit staircase is a great way to highlight the entrance to your new space.
Pocket doors with glass are another way to add separation without impeding light.
Arts and crafts area.
The new floor plan gives an overall open feeling to the space while still allowing for designated areas like laundry, storage, utilities, child play areas, as well as adult play areas.

You’ll never be blue in this Living Room.

This spacious Living Room in a beautiful old stone colonial needed a little freshening up.  My client wanted to get rid of the salmon and pink that adorned the room and bring in more blue and green.  I felt the best way was to start with the walls and Farrow and Ball’s Cooks Blue, was the perfect color to do it. A gorgeous Stark carpet already lived in the room however, it wasn’t big enough for the main seating area. I pulled the blue from the Stark and selected a wool Karastan to go underneath the matching sofas.  Together the two carpets worked seamlessly to bring the seating area into one cohesive unit.

The slipper chairs were reupholstered in a durable Robert Allen fabric and dressed with a beautiful Scalamandre tape along the bottom of their skirts. Throw pillows were added to both sofas and the chairs to bring in a little color.

 

Lastly, Sconces on dimmers were added along the perimeter of the room to allow for accent lighting when needed. The antique brass against the crisp blue walls was the perfect detail to finish off the room.

A Modern Family Room

This modern family room is a great representation of the way we live today. A multi purpose room that is used for watching tv, a children’s playroom, lounging, and entertaining. When clients ask me to assist them in kitchen renovations more often than not they want a design that opens up the kitchen to an adjacent family room and this project was no different. A wall separating the two rooms was removed and replaced with a Carrera marble peninsula creating an easy transition from one room to the next. Since the first phase of this project was the kitchen, the family room fabrics had to coincide. Another consideration was that space is used for entertaining both adults and children so the fabrics had to be sophisticated yet durable.  The white sectional sofa allows for optimal seating and is upholstered in a high performance Perennials fabric. For the drapery, a simple lightweight fabric was selected to allow for optimal light. A five inch Schumacher tape was chosen to line the interior edge of each panel along with a beautiful brass rod with lucite finials and rings. The rod added sophistication and glamor to this window decor.

 

Master Bedroom Makeover

After living in this Master Bedroom for thirty-five plus years, my clients decided it was time for an update. Their stone colonial has all of the beauty and character of an older home, but with that character comes small closets, limited lighting, and very few electrical outlets.  It became obvious that the main objective for this project was to achieve optimal storage space. Unfortunately, creating a larger footprint for the room was not a possibility.  In order to optimize storage, I designed custom bookshelves with docking stations, accompanied by high hats over the bed, and outlets in the baseboard. I also added a seven foot closet with built-in drawers and shelving, a window seat with storage inside, and an additional closet for shoes. 

Having skilled carpenter, Mark Campbell on board was very important to the success of this project. He was able to repurpose old doors saved from previous renovations and reuse them for the new closet. A key factor to the design of the room was to keep the same characteristics of the woodwork which Mark was able to do by matching the new trim, molding, and baseboards.

At the start of this project my client told me that she wanted her new room to “feel happy and bright.” A floral Kravet fabric that was selected for the window treatments was the key ingredient to bringing in a variety of accent colors.  The crisp white built-ins and Aberdeen Green walls were the final elements that tied everything together to make their new Master Bedroom feel updated and fresh. Check out the before and after photos below!


BEFORE

 AFTER!!!


The custom woodwork was done by Mark Campbell of Greengate Woodworks.    www.greengatewoodworks.com

The custom roman shades & pillows were done by Claudia of Urban Loft Window Treatments.  www.urbanloftwindowtreatments.com

Devon Kitchen Remodel

This kitchen renovation was such a wonderful transformation from the dated and dark space that existed in this beautiful house when my clients purchased it last January.

img_0034-1

The main goal of this project was to open up the kitchen to their soon to be family room. I felt the best way to remove the wall separating the two rooms was to create a large cased opening that would frame the new bar seating and create a smooth transition between the kitchen and family room. It also worked structurally since the wall that was being removed was load bearing and aesthetically, it was an architectural detail that matched the rest of the house.The pallete is neutral and classic with white cabinetry and a light grey island amongst stainless steel appliances and polished nickel hardware. The Carrera marble countertops are accented by a Carrera and Thassos marble backsplash in a chevron pattern for added interest.


The final part of this kitchen remodel was the addition of a window treatment on the big beautiful window overlooking their back yard. I proposed a relaxed roman shade so that a minimal amount of the view would be obstructed. The Family Rooms accent colors are navy and coral so I found this great Schumacher fabric and trimmed it in a navy tape to tie the two rooms together.

Construction: Duddy Construction

Www.duddyconstruction.com

Cabinetry: Sterling Kitchens

Www.sterlingkitchens.com

Window Treatment: Urban Loft Window Treatments

Www.claudiaclobes.com

In-Law Suite

One of the things I enjoy most about my profession as an Interior Architect is being hired to reconfigure a space. This particular project was a great challenge because I was able to redesign a garage and adjacent sitting room into an in-law suite. The new dwelling had to include all necessary living spaces as well as storage, a washer/dryer, and an enclosed entryway with a small sitting area to allow for a smooth transition from outdoor to indoor living. I created a few different layout options for my client to consider and construction started last week. When the project is completed, I will post the final layout selected along with pictures.

image

image